Bunu sakın yapmayın: Farkında değiliz ama kalp sağlığını bitiriyor!

Bunu sakın yapmayın: Farkında değiliz ama kalp sağlığını bitiriyor!
Kalp sağlığına etki eden birçok faktör bulunuyor. Kalp sağlığını korumak için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Uzmanlar kış aylarında artan soğuk havaların kalp sağlığını tehdit ettiğini belirterek uygulamanız gereken önlemleri paylaştı.
Kalp hastalıkları en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alıyor. Kalp sağlığını korumak için dengeli beslenmenin düzenli egzersiz yapmanın ve stresten uzak kalmanın önemi vurgulanıyor.
Ancak bizim değiştiremeyeceğimiz bazı faktörler de kalp sağlığını riske atabiliyor. Soğuk hava pıhtılaşma, kan basıncı ve nabız artışına neden olabiliyor. Bu nedenle koroner kalp rahatsızlıkları olanlar ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerin kış mevsiminde kalp sağlığına daha fazla özen göstermesi gerekiyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Ünlüer, kış mevsimi ve soğuk havanın kalp sağlığına olumsuz etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
KAN PIHTISI OLUŞUMU ARTIYOR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Ünlüer, soğuk havalarda koroner kalp hastalıklarının sıklıkla görüldüğünün altını çizerek “Araştırmalar kış aylarında kan kolesterol düzeyinin hareket azalması ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak yükseldiğini gösteriyor. Bunun nedeni soğuk havanın kan damarlarının büzülerek daralmasına sebep olması ve dolayısıyla damarlardaki kan akışının azalarak, dokulara daha az oksijen göndermesidir. Vücutta kan basıncının da artmasıyla kan pıhtısı oluşumu soğuk havalarda artma eğilimindedir” dedi.
SOĞUK HAVALARDA EGZERSİZLERİ KAPALI ALANLARDA YAPIN
Bir başka ciddi faktörün ise kış aylarında maruz kalınan kirli hava olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ünlüer, şunları kaydetti:
“Egzersiz yaparken vücudun oksijen ihtiyacı artar. Soğuk havalarda ise dokulara iletilen oksijen miktarı azalır. Bu çift yönlü etki nedeniyle kalbiniz daha fazla yük altına girer. Ayrıca kış aylarında hava kirliliğinin artış gösterdiği bir gerçektir. Özellikle şehir merkezlerinde ya da kömür ve odun yakılarak ısınılan bölgelerde, kirli havanın solunması büyük risk taşıyor. Ancak bu hareketsiz kalınması, sportif yaşamdan uzaklaşılması anlamına gelmemeli. Bunun yerine bir süre kapalı alanlarda egzersiz yapılması daha uygun.”