ABD uçak gemisinin özellikleri nelerdir? ABD uçak gemisi neden geldi? ABD uçak gemisi ne kadar kalacak?

ABD uçak gemisinin özellikleri nelerdir? ABD uçak gemisi neden geldi? ABD uçak gemisi ne kadar kalacak?
ABD uçak gemisi, son günlerin en çok merak edilen konuları arasına girdi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dünya çapından Türkiye’ye yardımlar yağarken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, George HW Bush uçak gemisinin uçak gemisinin Türkiye gönderildiğini açıkladı. Peki, ABD uçak gemisinin özellikleri nelerdir? ABD uçak gemisi Türkiye’ye geldi mi? İşte detaylar…
ABD uçak gemisinin özellikleri nelerdir? ABD uçak gemisi Türkiye’ye geldi mi? ABD uçak gemisi neden geliyor? soruları bugün pek çok kişi tarafından araştırılıyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin günlük basın toplantısında ve Pentagon adına 10 ilde yıkıcı etkiye sahip Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Bununla birlikte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştüğünü kaydeden Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre desteğe devam edeceklerine söz verdiklerini ifade etti…
ABD UÇAK GEMİSİ GELDİ Mİ?
Kocaeli’ye gelen ABD donanmasına ait savaş gemisi USS Nitze (DDG 94), İzmit Körfezi’nde demir attı.
Mürettebattan 340 kişinin bulunduğu geminin bir süre bölgede olacağı bildirildi.
Öte yandan, bir Sahil Güvenlik botunun da kıyıya yakın kesimde beklediği gözlendi. İstanbul’da demirleyen gemide dün basın turu yapılmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ve USS Nitze Komutanı Katie Jacobson, açıklamalarda bulunmuştu.
ABD UÇAK GEMİSİ NEDEN GELDİ?
NATO faaliyetleri kapsamında İtalya’dan gelen gemi, Türkiye’ye rutin liman ziyareti gerçekleştiriyor. Liman ziyaretinde bulunan ABD savaş gemisinin Türkiye’de 15 gün önceden diplomatik kanalla izin aldığı öğrenildi. Geminin 3 gün boyunca İstanbul Boğazı’nda kalması bekleniyor. Ayrıca güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türk savaş gemileri de dost ve müttefik ülkelere zaman zaman liman ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu faaliyetler planlı bir şekilde ve diplomatik izin yoluyla yapılıyor.
ABD UÇAK GEMİSİNİN DEPREM BAĞLANTI VAR MI?
İstanbul’da dün 03.15’te merkez üssü Kâğıthane olan 3.1 büyüklüğündeki deprem, çoğumuz tarafından hissedilmedi bile ancak Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün katıldığı bir yayında ‘Bu bölgede aktif bir fay yok’ açıklaması, endişeden çok komplo teorilerini tetikledi. Teorilerden ilki 2 gün boyunca Boğaz’a demirleyen 155 metre uzunluğundaki ABD savaş gemisinden bir saldırı yapılmış olması, ikincisi de Tesla’nın çılgın projesi ‘HAARP’ın depremi tetiklemiş olma olasılığıydı. Hürriyet’ten Fulya Soybaş Her iki teoriyi de farklı uzmanlara sordu.
‘HAARP’ projesi ya da Amerikan savaş gemisinin Boğaz’a demirlemiş olması? Prof. Dr. Ercan, “Hayatımda duyduğum en saçma şey bu. Böyle bir şey olamaz. Bilimsel hiçbir açıklaması yok bu dediklerinin. Bunu ‘irkitilmiş bir sarsıntı’ olarak değerlendirmek en doğrusudur” diyerek noktalıyor.
‘H.A.A.R.P. Silahı ve Nicola Tesla’ kitabının da yazarı olan araştırmacı-yazar Kürşad Berkkan, diri fay hattı olmayan ve ölçek nedeniyle haritalama yapılmayan bölgelerde kısa fay hatları bulunabildiğine, bunların da bir ile 4.3 büyüklüğünde deprem oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Yani Berkkan da bunun bir deprem olduğu düşüncesinde. ‘Ama bu HAARP teknolojisinin kullanılmadığı/ kullanılmayacağı anlamına gelmez’ diyerek şöyle devam ediyor: “ABD daha önce USS Providence denizaltısı ile MHD jeneratörü kullanarak faylara müdahale etti. MHD jeneratörü ile plazma halindeki gazlar, iletkenler vasıtasıyla elektromanyetik dalgaya çevrilir, bir silah gibi hedefe ulaşır ve tahribat oluşturur. Her araştıran için kolayca ulaşılabilecek onlarca resmi belge de mevcut. O nedenle ‘komplo teorisi’ deyip geçmek yerine bu iddiaları, konsoloslukların kapatılması, eski CIA yetkilisi Henry Barkey’in ‘Seçimlerde Türkiye’ye askeri müdahale düşünülmeli’ söylemi, Ege’de demirleyen ABD savaş gemisinin varlığı da düşünülerek daha geniş bir pencereden değerlendirmek gerekir. Dolayısı ile HAARP’i İstanbul büyük depremini tetikleyecek ve deyim yerindeyse Türkiye’yi kilitleyecek bir zamanda çalıştıracaklarını düşünüyorum. Ancak bunun Kâğıthane bölgesine yapılması da mantıklı olmaz. Bu nedenle de dün yaşanan depremin kısa fay hatlarındaki sıkışma sebebi ile olduğu kanaatindeyim.”
UÇAK GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Uçak gemisi, tam boy bir uçuş güvertesi ve uçağın taşınması, devreye alınması, konuşlandırılması ve kurtarılması gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü görevi gören bir savaş gemisidir.Uçak gemileri genellikle deniz kuvvetinin yerel üslere bağlı kalmadan hava gücünü dünya çapında yansıtmasına olanak sağladıkları için filonun hattıharp gemisi konumundadır. Yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkan uçak gemileri, balonları konuşlandırmak için kullanılan ahşap gemilerden; çok sayıda avcı uçağı, saldırı uçağı, helikopter ve diğer uçak türlerini taşıyan nükleer enerjili savaş gemilerine dönüştü. Uçak gemilerinden sabit kanatlı savaş helikopteri ve bombardıman uçakları gibi daha ağır uçaklar fırlatılmış olsa da bu uçaklar tekrar başarılı bir şekilde bir uçak gemisine iniş yapamadı. Diplomatik ve taktiksel gücü, hareketliliği, özerkliği ve araçlarının çeşitliliği ile uçak gemisi genellikle modern savaş filolarının merkezinde yer alır. Taktik veya stratejik olarak, bir filonun amiral gemisi rolündeki zırhlı gemilerin yerini aldı. En büyük avantajlarından biri, uluslararası sularda yelken açarak, herhangi bir toprak egemenliğine müdahale etmemesi ve böylece üçüncü taraf ülkelerden üst uçuş izni alma ihtiyacını ortadan kaldırması, uçakların sürelerini ve transit mesafelerini azaltması ve dolayısıyla muharebe bölgesinde bulunma süresini önemli ölçüde artırmasıdır.
Uçak gemilerinin genel özellikleri şu şekildedir:
Hız, uçak gemileri için önemli bir varlıktır, çünkü dünyanın herhangi bir yerine hızlı bir şekilde yerleştirilmeleri gerekir ve düşman kuvvetleri tarafından tespit ve hedeflenmeden kaçınmak için yeterince hızlı olmalıdır. Nükleer denizaltılardan kaçınmak için 30 deniz milinden daha hızlı olmalılar.
Uçak gemileri, çok fazla güverte odasına ihtiyaç duydukları için en büyük savaş gemileri arasındadır.
Geleneksel olarak, bir uçak gemisinin en az güç projeksiyonu ve deniz kontrol görevleri yapabilen bir gemi olması gerekiyordu.
Bir uçak gemisi hava muharebe grubunu verimli bir şekilde çalıştırılabilmelidir. Bu, sabit kanatlı jetlerin yanı sıra helikopterleri de ele alması gerektiği anlamına gelir. Bu, kısa kalkış / dikey iniş operasyonlarını desteklemek için tasarlanmış gemileri de içerir.