5 gün geçmesine rağmen ‘mucize’ yaşanıyor! Çocukları enkazdan kurtaran gerçek

5 gün geçmesine rağmen 'mucize' yaşanıyor! Çocukları enkazdan kurtaran gerçek
72 saat, deprem sonrası en önemli zaman dilimi olarak biliniyor. Uzmanlar, bu süre dolduğunda enkaz altındaki insanları canlı bulma şansının hızla azaldığını söylese de başta merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ili yıkan7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaşandığı illerden 5’inci günde de sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Peki ama nasıl?Depremzedeler enkazın altında en fazla ne kadar süre hayatta kalabilir?Afet bölgesi veenkazdan çıkarılanlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler neler? “Sakarya depremzedesi olarak vatandaşlarımızın enkaza müdahale etmeisteğiniben de yüreğimde hissediyorum” diyen Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesive Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Haldun Akoğlu, “Ancak ne yazık ki yetkililerin onay, yönlendirme ve desteği olmadan müdahalede bulunulması, enkaza girilmesi, enkazdan çeşitli yöntemlerle dışarı çıkarma yapılması doğru değil. Çıkarmaya çalıştıkları hastaların yaralanmaları daha kötü hale gelebilir,göçük altında farklı biryerde bulunan bir kişiyi daha zor bir duruma düşürebilir, daha da kötüsü kendilerinin de göçük altında kalmasına yol açabilirler”dedi.
Alıntı Metni
‘ISINMAK VE KURU KALMAK ZOR OLSA DA ELZEM’
Düzenli kullandığı ilaçları enkaz altında kalan,tansiyon, şeker, tiroid gibi kronik hastalıklara sahiptüm hastaların bölgede göreve başlayan eczanelerden kendi ilaçlarını ücretsiz bir şekilde temin edebileceklerini hatırlatan ve ilaçlarını almaya başlamalarının öneminedeğinenProf. Dr. Haldun Akoğlu, “Kış şartları ve kaynak kısıtlılıkları zorlasa da ısınmak ve kuru kalmak hipotermi ortaya çıkmaması için elzem. Isınma maksadıyla çadırlarda yakılan ateşlere ve cihazlara son derece dikkat etmek gerekiyor. Ne yazık ki çadırkent yangınları ve duman zehirlenmeleri önceki afetlerde de başımıza gelen ikincil felaketler oldu. Hayvan ve insan dışkılarınıniçme sularına karışması nedeniyle oluşabilecek salgın riski sebebiyle dışarıdan getirilen kapalı sular dışında tüketim yapılmamasına dikkat edilmeli, çocukların dışkı yapılan alanlara yaklaşmaları mutlaka önlenmeli, konserve, bozulmayan kapalı gıdalar ya da aşevi şeklinde yapılandırılmış alanlarda taze pişirilen yiyecekler tüketilmeli, soğukta duruyor olsa bile diğer yiyecekler, şişmiş konserveler tüketilmemeli” açıklamalarında bulundu.
’17 GÜN SONRA GÖÇÜK ALTINDAN ÇIKAN VAR’
2010 yılındaHaiti’de yaşanan depremden 12 gün sonra göçük altındansağ olarak çıkarılan bir depremzedeolduğunu söyleyenProf. Dr. Haldun Akoğlu,“2013yılında yaşananBangladeş depreminde ise bu süre 17 gün oldu. Bunu etkileyen en önemli faktörler ‘hayat üçgeni’ adı verilen korunaklı bir alandaezilmeden sıkışıpkalmış olmak, önemli bir yaralanmaya uğramamış olmak, taze hava giriş-çıkışı olması, göçük altında içecekveyasu bulabilmek ya da dışarıdan su temin edilebilmesi, yaş, yandaş hastalıkların olmaması,kas ezilmesisendromu yaşamamak olarak sayabiliriz” diye konuştu.
Alıntı Metni
YETİŞKİNLERDEN ÇOK ÇOCUKLARI GÖRDÜK ÇÜNKÜ…
Depremin yaşandığı illerde yetişkinlerden daha fazla çocuk kurtarılışlarına tanık olduk. Peki bunun ardında yatan fizyolojik ya da başka bir sebep var mı?Prof. Dr. Haldun Akoğlu bu sorumuzu,“Çocuklardaha az alan kapladıklarından hayat üçgenlerine sığma ve önemli yaralanmaya uğramama ihtimalleri daha fazla. Ortopedik travmalara da dirençleri nispeten daha yüksektir. Ancak burada yaş önemli. Özellikle 5 yaşın altında buihtimallerne yazık ki tersine dönebiliyor” diyerek cevapladı.